This is a free Purot.net wiki
  • View:

Case tehtäviä

Miten hyvinvointiteknologia voi edistää asiakkaan itsenäistä elämää?

Tuntitehtävä, kuntoutumisen tukeminen

Valitse jokin seuraavista tapauskuvauksista. Suunnittele asiakkaallesi kaikki mahdollinen hänen itsenäistä elämää tukeva hyvinvointiteknologia. Tällä kertaa kustannuksia ei tarvitse miettiä. Käytä apunasi mm. allamainittuja lähteitä. Vot käyttää myös mielikuvitusta ja keksiä aivan uusiakin hyvinvointiteknologisia laitteita!

Case1 Leila 65 vuotta

Leila sairastaa alkavaa Alzheimerin tautia. Asuu yksin kerrostalohuoneistossa, tytär asuu samalla kadulla 0,5 km päässä. Liikkuu ketterästi, mutta eksyy herkästi, kerran eksynyt tullessaan tyttäreltä, unohtelee asioita, vuorokauden ajat sekoittuvat helposti, tyttären mielestä ei osaa enää valmistaa ruokia, omasta mielestään osaa ja haluaa ainakin aamupuroa keittää itse, lääkkeitä käytössä.  MMSE 23/30

Case2 Pauli 70 vuotta

Kävelykyky erittäin heikko polvien nivelrikon ja heikentyneen lihasvoiman takia. Pelkää kaatumista, koska ei pääsisi yksin ylös. Sydämen vajaatoiminta, joten hengästyy helposti. Henkisesti virkeä ja seurallinen mies. Haluaisi osallistua eläkeläisten kerhoihin, mutta ei pääse enää menemään itse autoon, vaikka ajokortti vielä olisi. Leskimies, vaimo kuollut jo 15 vuotta sitten. Käynyt aiemmin autollaan päivittäin syömässä kunnan ruokalassa, mutta viime aikoina sekin jäänyt, ja lämmittelee eineksiä. Lääkkeitä käytössä. MMSE 29/30.

Case3 Make 46 vuotta

Make on alkoholisti, joka on yrittänyt kuiville jo monta kertaa, dementoitunut alkoholin takia, asuu rivitalosyksiössä yksin. Sosiaalitoimesta käydään välillä katsomassa, mikä on tilanne. Nyt näyttää siltä, että Make on laiminlyönyt ruokailunsa jo pitemmän aikaa, koti on aika likainen. Hänellä on haava ohimolla, hän kertoo kaatuneensa pari päivää sitten. MMSE 22/30

Case4 Jarppi 20 vuotta

CP-vammainen, heikkonäköinen, käyttää henkilökohtaisesti suunniteltua pyörätuolia ulkona liikuessaan, sisällä pyrkii liikkumaan omin jaloin. Muuttanut juuri omaan asuntoon, jossa haluaisi toimia mahdollisimman itsenäisesti. Tykkää liikkumisesta ja musiikista.

 

Lähteet

Kari, Niskanen, Lehtonen ja Arslankoski. Kuntoutumisen tukeminen. SanomaPro. 2015.

Kuopion kotihoidon hyvinvointiteknologisia ratkaisuja -opas

Apuvälinemessut https://www.youtube.com/watch?v=4xu9SWk11is

Älykoti https://www.youtube.com/watch?v=FCt0JiQwSWE

Näkövammaisten verkkokauppa https://www.aviris.fi/fi/etusivu/kauppa

 

Kirsin kommentti: olen tehnyt tämän tehtävän kuntoutumisen tukeminen jaksolle kurssissa "Asiakkaan toimintakyvyn tukeminen". Riippuen ryhmästä ja käytettävissä olevasta tilasta tehtävää on tehty joko Powerpointille tai isolle kartongille. Opiskelijat ovat saaneet ohjeeksi hakea konkreettisista teknologisista välineistä  kuvia tehtävää elävöittämään. Työstä tulee hauska, jos opiskelijat sisäistävät case henkilön keksien lisää asioita hänen elämäänsä ja piirtävät/etsivät hänestä myös kuvan.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username